Een winst voor patiënten en verpleegkundigen

Fallstudie Temp-Classic

De cateraar Dussmann service heeft met behulp van temp-rite producten in het ziekenhuis Dresden-Friedrichstadt de maaltijddistributie gerevolutioneerd. Het systeem wordt omschreven als ‘rollend restaurant’ en zorgt ervoor dat de patiënten de gerechten rechtstreeks uit een buffetwagen kunnen selecteren. Ze beslissen dus op het moment, voordat zij ook uiteindelijk gaan eten, welk gerecht en hoeveel daarvan zij graag willen eten. Het uitkiezen van een menu op de dag ervoor is niet meer nodig. Deze maatregel vergroot niet alleen het comfort van de patiënten, maar vermindert ook de moeite van de verpleegkundigen ter plaatse.

Het nieuwe concept wordt uitgelegd door Volker Rattmann, leidinggevende van het verantwoordelijke catering-bedrijf Dussmann Service: In het begin worden alle maaltijden, zowel koud als warm, in de keuken van het ziekenhuis gereedgemaakt. Voordat de maaltijden worden uitgedeeld aan de patiënten regenereren en portioneren de servicehostessen de warme componenten. Alle maaltijdcomponenten – hetzij voor het ontbijt, het avondeten of de hoofdmaaltijd ‘s middags – worden door middel van een buffetwagen naar de respectievelijke afdeling gebracht. Vooral ‘s middags is de Temp-Classic buffetwagen (XS en M) van temp-rite van groot belang.

Per afdeling werkt er een servicehostess die zich bezig houdt met en verantwoordelijk is voor een gesmeerd lopende maaltijddistributie. Volgens de heer Rattmann heeft een hostess, op een afdeling tot 35 patiënten, gemiddeld 30 tot 50 minuten nodig om alle maaltijden volledig te verdelen, afhankelijk van de mobiliteit en zelfstandigheid van de respectievelijke patiënten.

Temp-Classic

Door middel van de temp-rite systemen is de kwaliteit met betrekking tot de distributie duidelijk verhoogd, zegt Krystian Koerner, leidinggevende in de logistieke afdeling in de centrale kliniek service van het Dresden-Friedrichstadt ziekenhuis. Verder hebben de patiënten heel positief gereageerd op de nieuwe systemen. Ze zijn erg enthousiast geweest over de servicesituatie die op een hotel lijkt. De verpleegkundigen zijn nu in staat om, dankzij de inzet van de servicehostessen, hun aandacht weer te richten op hun oorspronkelijke taken en worden niet meer belemmerd door de maaltijddistributie.

Ook verheugt men zich in het ziekenhuis in Dresden op de efficiëntie van de temp-rite distributiesystemen, want levensmiddelen hoeven nauwelijks meer worden weggegooid. Door het feit dat de patiënten de hoeveelheid van hun maaltijden zelf kunnen bepalen, zijn er minder resten. Bovendien bespaart men ook ten opzichte van energie en boodschappen. Het is nu ook mogelijk dat de servicemedewerkers elkaar helpen als er een tijdelijk probleem ontstaat, met betrekking tot de maaltijdverdeling.

De verantwoordelijken van het ziekenhuis Dresden-Friedrichstadt en van de betrokken cateraar zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ze denken dat de individuele concepten van maaltijddistributie ook in andere instellingen tot probleemloze, hoogwaardige en duurzame procedures, qua maaltijduitdeling, kunnen leiden.

Neem contact met ons op voor meer informatie:

temp-rite International Holding B.V.
Weidehek 64
NL-4824 AS Breda
Tel.: +31 (0)76-542 43 43
Fax: +31 (0)76-542 01 00
E-Mail: info@temp-rite.nl