Congres-pauzes nu eens anders

Fallstudie Serve-Rite

“Vandaag leveren wij aan meerdere congres-groepen voor de lunch een broodmaaltijd en hierbij hebben wij minder werk en ook minder afval dan voorheen” vertelt Shanice Sanoesi. Zij werkt voor het Nederlandse cateringbedrijf Albron bij hun klant NVWA in Utrecht. Ook vertelt zij: “Vroeger waren we een groot deel van de ochtend bezig met het voorbereiden en beleggen van sandwiches om alle middagbestellingen te kunnen leveren. Met het nieuwe Serve-Rite is dat verleden tijd.”

“De congresleiders bestellen de dag tevoren de lunch bij onze cateringdienst. De cateringmedewerkers zetten dan ‘s morgens alle verse ingrediënten in de wagen, die voorzien is van een gekoeld segment voor beleg, kaas en andere koelproducten. Deze zogenoemde “Lunch2You” wagen wordt dan naar de congreszaal gereden, waar de deelnemers zich zelf bedienen en hun sandwiches en broodjes beleggen zoals zij het zelf graag willen. Daardoor hebben ze een grotere keus en ze kiezen het beleg waar ze zin in hebben – zo heb je bovendien ook veel minder afval.”

Meer gastvrijheid

“Vergeleken met vroeger is dat een duidelijk verschil” geven de cateringmedewerkers aan. “Vroeger belegden wij de boterhammen en broodjes; nu bereiden we alles voor en de congresdeelnemers kunnen zelf bepalen wat ze op hun brood doen en hoeveel. Maar ook voor ons heeft deze manier van werken veel voordelen: we besparen uren die we voor andere diensten gebruiken. En vooral interessant is als je kijkt naar het afval, want wij gooien geen belegd brood meer weg en omdat het beleg in de verpakking langer houdbaar is verdwijnt zelfs daarvan nauwelijks nog iets in de vuilnisbak.”

Met verantwoordelijkheid besef handelen

Sanoesi laat ons zie hoe ze de Serve-Rite wagen inlaadt. Rechts het gebak en links het brood en de broodjes. In het linker koelvak ligt beleg, kaas, boter en daaronder is een vak met gekoelde dranken. In de rechterlade liggen sinaasappels en daaronder andere vruchten. “De deelnemers kiezen zelf het beleg, de drank en de vruchten uit. Het NWMA heeft bepaald dat drievierde van de gebruikte producten afkomstig moet zijn uit biologische teelt.” Een andere medewerker voegt daar aan toe dat vandaag maar 60 lunches worden geleverd, maar dat het op andere dagen er ook heel veel meer kunnen zijn. “Er is eigenlijk geen limiet voor de verdeling, we kunnen de wagen tussentijds makkelijk met nieuwe dranken en componenten aanvullen.”

Pilotproject met het ministerie

Het “Lunch2You”-concept van Albron-Catering is gebaseerd op de energiebesparende Serve-Rite broodbuffetwagen van de firma temp-rite en kwam tot stand in samenwerking met het Nederlandse ministerie van “Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)”. Deze had in een eerder onderzoek vastgesteld dat alleen al in één dienst in Den Haag jaarlijks ca. 10.000 belegde broodjes afgevoerd moeten worden. Niet alleen de vernietiging van levensmiddelen, maar ook de verspilde energie om deze te koelen en te verwijderen als mede de arbeidsuren om de sandwiches te beleggen werden als verspilling bekritiseerd.

Reeds enkele jaren houden de overheidsinstanties zich bezig met de duurzaamheid van hun eigen processen en diensten. In dit verband voerde het EL&I ministerie begin 2011 een test uit voor verbetering van de eigen bedrijfscatering bij de verstrekking van voedsel en dranken aan congresgasten tijdens de lunchpauze. “Het werd een groot succes” vertelt Jan van Wieringen, contractmanager Catering voor alle ministeries. “Onze lunchgasten kunnen de sandwiches helemaal naar eigen smaak makkelijk zelf beleggen en daarnaast heeft de cateringdienst ook nog minder werk. Bovendien hoeven wij nauwelijks nog iets weg te gooien een waardevolle bijdrage aan duurzaamheid die en passant ook nog een aanzienlijke besparing oplevert.”

Alleen al de productkosten voor 10.000 belegde broodjes per jaar in slechts één ministerie is voldoende reden om het concept ook in andere sectoren te introduceren. En de verspilling van levensmiddelen is toch al een netelig onderwerp in de discussie over de ongelijke verdeling van voedingsmiddelen in de wereld.

Wagen op rondreis

Na deze succesvolle proef heeft de cateringafdeling van het ministerie de Serve-Rite wagen op rondreis gestuurd naar de verschillende overheidsinstanties om ook daar voor het concept reclame te maken. Deze tour wordt ook door temp-rite toegejuicht want de specialist in maaltijdverdeling levert al sinds vele jaren een bijdrage aan duurzaamheid door middel van het gebruik van recyclebare grondstoffen en de ontwikkeling van energiezuinige systemen.

Serve-Rite is een schoolvoorbeeld voor legio voordelen bij eenvoudige bediening, het bedrijf dat bekend staat om gebruikersvriendelijke concepten en praktijk adequate innovaties. Serve-Rite biedt de congresdeelnemer gastvrijheid en de cateraar flexibiliteit in zijn diensten tegen minder onkosten met tegelijkertijd een concrete bijdrage van zijn organisatie aan duurzaamheid.

Neem contact met ons op voor meer informatie:

temp-rite International Holding B.V.
Weidehek 64
NL-4824 AS Breda
Tel.: +31 (0)76-542 43 43
Fax: +31 (0)76-542 01 00
E-Mail: info@temp-rite.nl